Görme Özürlüler İçin Kaynaştırılmış Eğitim
GÖRME ÖZÜRLÜLER İÇİN KAYNAŞTIRILMIŞ EĞİTİM
Yazan: Halil KÖSELER
Görme özürlüler için kaynaştırılmış eğitimin rolü ve amacı ne olmalıdır?
Görme özürlülerin eğitiminde ulaşılması gereken beş temel amaç vardır. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:
-Toplumla kaynaşmayı sağlayacak sosyal beceriler.
-Eğitim ve kültür düzeyini yükseltecek akademik bilgiler.
-Aile ortamında ve toplum içinde kendi başına yaşamasını sağlayacak günlük yaşam becerileri.
-Bir yerden bir yere kendi başına gidebilmesini sağlayacak oriyantasyon ve bağımsız hareket becerileri.
- Kendine yeterli ve üretken birey olmasını sağlayacak MESLEKİ beceriler.
Körler okullarında sürdürülen eğitimin mi yoksa genel okullarda yürütülen kaynaştırılmış eğitimin mi daha avantajlı olduğu birçok ülkede halen tartışılan konulardan biridir. Okul, insan ömrünün kısa bir bölümünü kapsamasına rağmen önemli bir role sahiptir. Kaynaştırılmış eğitimi, özürlü öğrencilerle özürlü olmayan öğrencilerin aynı anda ve aynı ortamda eğitim olanaklarından eşit düzeyde yararlanması şeklinde tanımlayabiliriz. Bu durumda elde edilen sonuçların da yapılan tanımlamaya uygun olması gerekmektedir. Bazı eğitimciler kaynaştırılmış eğitimin gerçekleşmesi için sadece özürlü öğrencilerle özürlü olmayan öğrencilerin aynı ortamda eğitim görüyor olmasını yeterli bulma eğilimindedirler. Oysa kaynaşmanın en önemli koşullarından biri her iki tarafa da eşit olanakların sağlanmasıdır. Eğer bir okulda sınıflar, ders araçları, eğitim materyallerii, eğitim metotları, eğitim ortamı özürlü öğrencilerin ihtiyaçlarına uygun şekilde düzenlenmemişse orada kaynaştırılmış eğitimden söz etmek mümkün değildir. İlköğretim bir çocuğun kişilik gelişiminde ve temel yaşam becerilerini kazanmasında önemli bir role sahiptir. Bu dönemde görme özürlü bir çocuğun diğer çocuklarla kaynaşabilmesi için onların sahip olduğu bilgi ve becerilere de sahip olması gerekir. Bunun tersi halinde hem eğitim sürecinde hem de ilerideki yaşamında özürlü çocuk büyük zorluklarla karşılaşır. Özürlü insanlarla özürlü olmayan insanlar aynı dünyayı paylaşmak zorundadırlar. Bu nedenle insanların birbirlerinden soyutlanmaları yanlıştır. Ancak kaynaşmak sadece bir arada bulunmak demek değildir. Kalabalık bir ortamda bile insan karşılaştığı olumsuzluklar yüzünden bazen kendini yalnız hissedebilir.
genel bir ilköğretim okulunda okuyan görme özürlü bir öğrencinin kaynaştırılmış eğitimde başarılı olabilmesi için sağlanması gereken koşulları şu şekilde sıralayabiliriz: Kendisine breyl yazı öğretecek bir öğretmen, özel bir çalışma odası ve bu odada breyl yazıyla yazılmış ders kitapları, daktilo, tablet, kalem, kağıt gibi yazı araçları, matematik ve geometri araçları, kabartma haritalar, bilgisayarlar, breyl printır, çeşitli boylarda bastonlar, az gören öğrenciler için büyüteçler ve iri puntolu harflerle yazılmış kitaplar, teyp ve kasetler, gibi materyaller bulundurulmalıdır.
baston kullanma eğitimi verebilecek bir öğretmen, bağımsız günlük yaşam becerileri kazandıracak eğitim programları, matematik, fen, müzik, yabancı dil, coğrafya ve beden eğitimi gibi derslerle ilgili öğretim metotlarını bilen eğitimciler, mesleki beceriler kazandıracak eğitim olanakları sağlanmalıdır.
Breyl yazıyı bilmediği için okuma yazması olmayan ve yazılı sınavlara katılamayan, baston kullanamadığı için kendi kendine gezip dolaşamayan, kelimeleri ve cümleleri yazamadığı için tam olarak yabancı dili öğrenemeyen, beden eğitimi derslerinde boş oturduğu için ruhsal ve bedensel gelişimini sağlayamayan, uygun yöntemlerle anlatılmadığı için matematik ve fen derslerini kavrayamayan görme özürlü bir öğrencinin diğer öğrencilerle kaynaşması mümkün olamaz.
Görme Özürlüler İçin Kaynaştırılmış Eğitim Modelinde İzlenmesi Gereken Yöntem Ve Teknikler Nelerdir?
Öğretmenin beklenti düzeyi öğrencinin motivasyonunu da etkiler. Genellikle çocuklar kendilerinden hangi konuda ne kadar başarı bekleniyorsa o kadarını gerçekleştirme eğilimindedirler. Gören çocuklar bir çok şeyi aile bireylerinin ve diğer insanların davranışlarını izleyerek, çevresindeki olayları ve nesneleri görerek, televizyondaki görüntüleri izleyerek öğrenirler. Görme özürlü çocuklar için onların yaşına, yeteneklerine, öğrenme kapasitelerine, konuların özelliklerine uygun şekilde bireysel eğitim programları hazırlanmalıdır. Bu programlar ailenin, ders öğretmeninin, gezici rehber öğretmenin, okul yöneticisinin ve gerekli diğer uzmanların yer aldığı bir ekip tarafından yapılmalıdır. Verimli ve doğru bir öğretim metodunun geliştirilmesi öğretmenin yaratıcı, araştırıcı ve esnek bir kişiliğe sahip olmasını gerektirir.
Kaynaştırılmış Eğitimde Gezici Öğretmenlerin Rolü Nedir?
genel okullardaki ders öğretmenleri görme özürlülerin eğitimi ile ilgili bilgi ve formasyona sahip olmadıkları için bu eğitimin gerektirdiği öğretim metodlarını da bilemezler. Ayrıca bu öğretmenler görme özürlülerin kapasiteleri hakkında da yeterli ve doğru bilgilere sahip değildirler.
genel okullarda okuyan görme özürlü öğrencilere etkin bir rehberlik hizmeti sunulması için yeterli sayıda gezici öğretmenlere görevlendirilmelidir.
Ülkemizde ilköğretim düzeyindeki genel okullara devam eden görme özürlü çocukların büyük çoğunluğu okullarda uygun eğitim koşulları sağlanmadığı için breyl yazı, baston kullanma, günlük yaşam becerileri, mesleki eğilimler kazanma gibi olanaklardan yoksun olarak yetişmektedirler.
Haftanın belli günlerinde ve saatlerinde Gezici öğretmenler, özel materyallerle ve araç-gereçlerle düzenlenmiş çalışma odasında öğrencilere eksik kalan konularda yardımcı olmalıdır.
Gezici öğretmen görevlendirilmesinde yaşanan sorunların giderilmesi için gerekli yasal düzenlemeler bir an önce yapılmalıdır.
Gezici öğretmenler, görme özürlü öğrencinin sınıf öğretmeni, okul müdürü ve ailesi ile yakın bir ilişki içerisinde olmalı ve çocuğun eğitim sorunlarının çözümü konusunda alınması gereken tedbirlerin neler olacağını onlarla birlikte saptamalıdır.
Görme özürlü öğrencisi bulunan genel okullara, gerekli eğitim ortamlarının ve materyallerinin sağlanabilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından özel mali ödenekler ayrılmalı.
Her çocuk için uzmanlar ve aileler tarafından ortak bir çalışmayla bireyselleştirilmiş eğitim planları hazırlanmalı.
Özürlü çocukların eğitimi en az sınırlandırılmış bir çevrede ve her öğrencinin durumuna uygun program ve metotlara göre yapılmalı.
Özürlü çocuklar genel okullara gönderilmeden önce akademik başarı ve sosyal kaynaşmalarına katkıda bulunmak için gerekli ön bilgi ve beceriler kazandırılmalı, breysel noksanlıkları telafi edici alternatif teknikler öğretilmeli.
Görme özürlü bir çocuk sınıfta öğretmeni en rahat işitebileceği bir yere oturtulmalı.
Çocukların eğitiminde bireysel yeteneklerini, kendine güven duygusunu, bağımsız yaşam gibi beceriler kazandırabilecek programlara yer verilmeli.
Bir çocuğun sorumluluklardan ve görevlerden kaçmak üzere kendi özürünü mazeret olarak kullanmasına izin verilmemeli. Görme özürlü öğrencilerin ders kitabı ihtiyaçları öncelikle breyl olarak, bunun mümkün olamadığı durumlarda ise sesli olarak karşılanmalı.
Görme özürlü öğrencilerin ders kitabı dışındaki diğer kaynak kitaplardan da yararlanabilmesi için yerel ve ulusal kütüphanelerde özel bölümler oluşturulmalı.
genel okullarda okuyan Görme özürlü öğrenciler için körler okullarında yaz tatili sırasında kısa süreli beceri kursları açılmalı.
İllerde bulunan eğitim araçları müdürlükleri tarafından görme özürlülerin ihtiyacı olan özel araç-gereç ve eğitim materyalleri temin edilmeli.
Özel Eğitim Genel Müdürlüğü her öğretim yılı sonunda görme özürlülerin eğitimi ile ilgili yapılan çalışmalar, elde edilen sonuçlar ve geleceğe yönelik planlar konusunda yıllık bir değerlendirme raporu hazırlayarak kamuoyuna sunmalı.